ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ – ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που αφορά κυρίως τους συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί πριν το 2001, έρχεται νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (590/2011) με την οποία δικαιώνονται συμβασιούχοι που η πρόσληψή τους έχει λάβει χώρα μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001.
Συγκεκριμένα σε υπόθεση του γραφείου μας που αφορούσε αναίρεση του Δ. Άνω Σύρου και με αρνητική εισήγηση, το Β2 Πολιτικό Τμήμα του ΑΠ, απέρριψε την αναίρεση και δέχτηκε ότι δύο εργαζόμενοι του ΚΕΠ Δ. Άνω Σύρου κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του φορέα που υπηρετούσαν και η εργασιακή σχέση που τους συνέδεε μαζί του ήταν στην πραγματικότητα σχέση εργασίας αόριστου χρόνου και όχι έργου όπως εικονικά εμφανίζονταν στις συμβάσεις.
Το γραφείο μας μετά από αυτή την εξαιρετικά θετική εξέλιξη, θεωρεί ότι η κρίση του ΑΠ ανοίγει το δρόμο σε ακόμη περισσότερους συμβασιούχους αφού πλέον δεν τίθενται χρονικά όρια στο δικαίωμα των ελληνικών δικαστηρίων να ερευνήσουν την ύπαρξη των προϋποθέσεων που προσδίδουν σε κάθε μορφής εργασιακή σχέση τον χαρακτήρα της ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

/ Άρθρα

Σημαντική εξέλιξη στο θέμα της αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου ασφαλισμένων στο ΙΚΑ μητέρων

Με νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ διευκρινίζεται ότι ο πλασματικός χρόνος του άρθρου 141 του ν. 3655/08 για παιδιά που γεννήθηκαν από 1.1.2000 και εξής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Βεβαίως η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά  αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι 31.12.2010 και αφορούν πλασματικό χρόνο για παιδιά που γεννήθηκαν από 1.1.2000 και εξής.
Για τις αιτήσεις από 1.1.2011 δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πρόβλεψη και αναμένεται καινούργια εγκύκλιος μετά, θα επανέλθουμε με οδηγίες μετά την ψήφιση του νέου νόμου, ο οποίος – όπως έχουμε ενημερωθεί – θα τροποποιεί τις διατάξεις του άρθρου 141 του ν. 3655/08.

/ Άρθρα

ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πριν από λίγο η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επικύρωσε με την απόφαση της το ήδη θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τους συμβασιούχους στην πλειοψηφία των δικαστικών αιθουσών το τελευταίο διάστημα, θέτοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τέρμα στην αγωνία των εργαζομένων με συμβάσεις διαφόρων νομικών μορφών και των οικογενειών τους.

Παρότι είχαν προηγηθεί δύο αρνητικές εισηγήσεις η Ολομέλεια προς έκπληξη των περισσοτέρων τάχθηκε τελικά υπέρ της κατηγορίας αυτής των εργαζομένων, που ενώ επί χρόνια προσφέρουν τις εργασίες τους με τις συνθήκες και τις υποχρεώσεις του μονίμου προσωπικού δεν απολαμβάνουν και τα αντίστοιχα δικαιώματα.

/ Άρθρα

Απόφαση Ασφαλιστικών του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώνει συμβασιούχο του Υπουργείου Εσωτερικών

Με την εν λόγω απόφαση ακόμη ένας συμβασιούχος που εικονικά εμφανιζόταν να έχει υπογράψει συμβάσεις έργου, επιστρέφει στην εργασία του μέχρι την εκδίκαση της αγωγής του, και με απειλή χρηματικής ποινής για το καθ’ ού για κάθε μέρα άρ νησης του να αποδέχεται τις υπηρεσίες αυτού, διότι το δικαστήριο έκρινε ότι «… ο εργαζόμενος συνδέεται με το καθ’ ού με την έννομη σχέση της συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και όχι της συμβάσεως έργου, η οποία καταρτίστηκε με πρόθεση καταστρατήγησης της διάταξης του αρ. 8 παρ. 3 του ν. 2112/1920 που επιτελεί τους σκοπούς της Κ.Ο. 1999/70/Ε.Κ. … » (περισσότερα…)

/ Άρθρα

Νέα Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για τον έλεγχο νομιμότητας πράξεων Ο.Τ.Α.

Νέα Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για τον έλεγχο νομιμότητας πράξεων Ο.Τ.Α. και αναζήτηση πειθαρχικής ευθύνης αιρετών μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. (άρθρο 238 του Ν. 3852/2010  “Πρόγραμμα Καλλικράτης”).

Διαβάστε την εγκύκλιο κάνοντας κλικ στις ακόλουθες εικόνες:

 

/ Άρθρα

Η πορεία της υπόθεση των συμβασιούχων του ΟΠΑΠ

Συζητήθηκε σήμερα η υπόθεση των συμβασιούχων του ΟΠΑΠ και αναμένεται η απόφαση.

/ Άρθρα

Μετατάξεις προσωπικού σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην παρ. 2α του άρθρου 256 ν. 3852/2010 (Καλλικράτης)

Στις 16-6-2010 εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 10 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την μετάταξη του προσωπικού των Κρατικών Περιφερειών με την μορφή που αυτές υφίστανται στις αιρετές Περιφέρειες που ορίζονται βάσει των προβλέψεων του Προγράμματος Καλλικράτη. Το περιεχόμενο της ως άνω Εγκυκλίου είχε ως εξής:

Αριθμός Εγκυκλίου: 10

ΘΕΜΑ: «ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ του Ν. 3852/2010»

(περισσότερα…)

/ Άρθρα

Η επίλυση του προβλήματος πληρωμής των συμβασιούχων που έχουν δικαιωθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Μέχρι πριν λίγους μήνες οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα και κυρίως στους Ο.Τ.Α α΄ και β΄ βαθμού, των οποίων η εργασιακή σχέση αναγνωρίζονταν από τα ελληνικά πολιτικά Δικαστήρια με τελεσίδικες αποφάσεις ως ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αντιμετώπιζαν εντελώς αδικαιολόγητα και αντίθετα με κάθε έννοια δικαίου την άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου να θεωρήσουν τα Χ.Ε.Π που αφορούσαν την πρώτη μισθοδοσία τους. Και αυτό διότι σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ίσχυε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010 “τα πολιτικά δικαστήρια δεν είχαν αρμοδιότητα να εκδικάζουν και να αποφαίνονται επί διαφορών που έχουν ως αντικείμενο το είδος και τον χαρακτήρα των ιδιωτικού δικαίου συμβατικών εργασιακών σχέσεων των απασχολούμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα”.

(περισσότερα…)

/ Άρθρα