201110.10
Off
0

ΕΦΕΔΡΕΙΑ: ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Ή ΟΧΙ;

Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο δημιούργησε στο άκουσμα του και μόνο πολλές αντιδράσεις αλλά και ερωτηματικά για τη νομιμότητα και τη πρακτική εφαρμογή του λόγω της συνταγματικής  προστασίας της μονιμότητας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, η οποία δεν μπορεί να αρθεί με ένα οποιοδήποτε νομοθέτημα. Πριν από αρκετούς μήνες είχε τεθεί σε θεωρητικό επίπεδο το θέμα της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο και μάλιστα είχε επισημανθεί ορθώς ότι για να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία πρέπει προηγουμένως να τροποποιηθεί η σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος, με απλά δηλαδή λόγια για να μην υπάρχουν πλέον μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά στην θέση τους εργαζόμενοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, προαπαιτείται αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.

Ξαφνικά και υπό την πίεση της δυσμενέστατης οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας προέκυψε η εφεδρεία που ουσιαστικά οδηγεί ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού των φορέων του Δημοσίου στην απόλυση. Η μονιμότητα στο Δημόσιο θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το άρθρο 100 του Συντάγματος το 1911 και από τότε ουδείς σκέφτηκε να μεταβάλει την θεσμικά προστατευμένη αυτή κατοχύρωση. Στο σχέδιο νόμου που προωθείται για ψήφιση με πολύ γοργό ρυθμό γίνεται λόγος για εφεδρεία με κατάργηση των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων που αναγκάζονται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους, πριν την καθορισμένη συνταξιοδότησή τους, ενώ ακόμη ισχύει κανονικά το άρθρο 103 του Συντάγματος που προβλέπει ρητά την μονιμότητα. Αναρωτιέται λοιπόν εύλογα ο καθένας αν μια απόλυση στο Δημόσιο με κατάργηση οργανικής θέσης χωρίς να υφίστανται οι λόγοι που προβλέπει περιοριστικά ο Υπαλληλικός Κώδικας για τις απολύσεις αλλά με μόνο κριτήριο π.χ της ηλικίας του εργαζόμενου αντίκειται στην ως άνω συνταγματική αρχή και επομένως πάσχει ακυρότητας.

Κανείς δεν είναι σε θέση αυτή την στιγμή να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει την εφαρμογή αυτού του μέτρου,  πόσοι από τους θιγόμενους υπαλλήλους θα απευθυνθούν στην Ελληνική Δικαιοσύνη και τι θα αποφανθεί αυτή σχετικά, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί ξανά τέτοιο ζήτημα. Ωστόσο μέχρι τώρα τα Δικαστήρια έχουν αποδείξει ότι τηρούν πιστά το Σύνταγμα και φροντίζουν να μην εδραιώνουν παραβιάσεις των αρχών του εις βάρος εργαζομένων.