202304.21
Off
0

Μάρλεν Ασημακοπούλου: «Η ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν σταματάει ποτέ»

Φωτογραφίες: Γρηγόρης Μαρκάκης
Μακιγιάζ: Χρύσα Ρουφογάλη

Η έμπειρη εργατολόγος-νομικός Μάρλεν Ασημακοπούλου αποκαλύπτει στο ΟΚ! και τον Μιχάλη Ροδόπουλο ότι από 5 ετών ονειρευόταν να γίνει δικηγόρος, επιλογή που ακολούθησε και ο πρωτοετής φοιτητής Νομικής γιος της.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη νομική επιστήμη;

Υπήρχε κάποιο οικογενειακό παρελθόν; Πιστεύω ότι ήταν μονόδρομος για μένα να γίνω νομικός, καθώς αυτή την επιστήμη υπηρετούσε η οικογένειά μου και τα ερεθίσματά μου προέρχονταν κυρίως από αυτό τον χώρο. Φυσικά αυτή η άμεση τριβή με ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό αντικείμενο θα μπορούσε να λειτουργήσει και αποτρεπτικά, αλλά για μένα προφανώς υπερίσχυσαν τα πολλά θετικά που προσφέρει το λειτούργημα του δικηγόρου, το οποίο όλα τα χρόνια προσπαθώ να υπηρετώ με τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια που του αρμόζει. Οι γονείς μου πάντοτε στήριζαν απόλυτα όλες τις επιλογές μου και με ωθούσαν να υλοποιώ κάθε όνειρό μου.

Μικρή στο σχολείο τι λέγατε ότι θα γίνετε όταν μεγαλώσετε;

Από την ηλικία των 5 ετών έλεγα ότι θέλω να γίνω δικηγόρος, επιλογή που δεν μεταβλήθηκε ποτέ και είμαι πολύ χαρούμενη που την ίδια επιλογή έκανε και ο γιος μου από πολύ νωρίς και είναι πλέον φοιτητής στο πρώτο έτος της Νομικής. Βέβαια πολλοί περίμεναν να ασχοληθώ εντέλει με τη μουσική, καθώς από 4 χρόνων παίζω πιάνο, το οποίο ακόμη και σήμερα με χαλαρώνει και με αποφορτίζει.

Τι σας κινητοποίησε να ειδικευτείτε στο εργατικό δίκαιο;

Όλη μου η οικογένεια ήταν ποινικολόγοι και μόνο εγώ έκανα τη διαφορά. Αποφάσισα να γίνω εργατολόγος γιατί μπορώ να βοηθάω ανθρώπους που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, την εργασία. Επειδή, όπως είπα, ο δικηγόρος ασκεί λειτούργημα, οφείλει να μην προσεγγίζει την παροχή των υπηρεσιών του μόνο ως μέσο βιοπορισμού, που είναι το προφανές και το αναγκαίο, αλλά και ως υποχρέωση υπεράσπισης του δικαίου και των δικαιωμάτων των πιο αδύναμων. Στο εργατικό δίκαιο αυτή η ανάγκη παρατηρείται στον μέγιστο βαθμό και εγώ αισθάνομαι μια ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς την προστασία της.

Ποια ήταν η πρώτη υπόθεση που αναλάβατε και νιώσατε περήφανη για την αίσια έκβαση που εξασφαλίσατε;

Η αλήθεια είναι ότι μετά από τόσα χρόνια μάχιμης δικηγορίας είναι πολλές οι υποθέσεις που με γεμίζουν ικανοποίηση για τη θετική έκβασή τους και τη δικαίωση των εντολέων μου. Ωστόσο, σίγουρα ξεχωρίζω την πρώτη απόφαση που εκδόθηκε στη χώρα μας για την ένταξη των απασχολούμενων με προγράμματα Stage στο προσωπικό φορέων του Δημοσίου πλέον ως υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που αποκατέστησε μια σημαντική αδικία εις βάρος των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας και αποτέλεσε τη βάση για την έκδοση και άλλων παρόμοιων αποφάσεων. Φυσικά, πολύ περήφανη είμαι και για όλες τις φορές που στέκομαι δίπλα και εκπροσωπώ θύματα παρενόχλησης και πίεσης στον εργασιακό χώρο. Όλα αυτά τα άτομα, στην πλειονότητά τους γυναίκες, με εμπιστεύονται σε έναν δύσκολο αγώνα. Ενώ τέτοια περιστατικά συνέβαιναν πάντα, οι γνωστοποιήσεις αυτών έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια καθώς όλο και περισσότεροι παίρνουν την απόφαση να μιλάνε για αυτά.

Έχει συμβεί να αρνηθείτε, για λόγους ηθικής, να αναλάβετε κάποιον που ζητά τις υπηρεσίες σας;

Αναγνωρίζω το δικαίωμα όλων για την εκπροσώπησή τους από νομικό σύμβουλο, αλλά λόγω του χαρακτήρα μου θέτω τα δικά μου όρια σε κάθε υπόθεση που φτάνει στο γραφείο μου και πάντα πρωτεύοντα ρόλο στην απόφασή μου να την αναλάβω παίζει και η ηθική, αλλιώς είναι δεδομένο ότι η συνεργασία δεν θα είναι επιτυχής. Οπότε, ναι, έχουν υπάρξει αρκετές φορές που δεν αποδέχτηκα να αναλάβω τη νομική κάλυψη υποθέσεων, όταν διαπιστώνω ότι οι προσωπικές μου αρχές δεν θα μου επέτρεπαν την αντικειμενική προσέγγιση της υπόθεσης. Μου φαίνεται αδιανόητο να ξεχνάμε ότι πέρα από νομικοί είμαστε και άνθρωποι με τις δικές μας ευαισθησίες, όπως ακριβώς και ότι πέρα από το γράμμα του νόμου πάντα πρέπει να μένουμε πιστοί στην προσωπική και συλλογική μας ηθική.

Πόσο εύκολο είναι για μια σύγχρονη γυναίκα καριέρας να συνδυάζει την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία με την ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και αδύνατο να θέλει μια γυναίκα να ασχολείται με όλα όσα αγαπάει και την ενδιαφέρουν ώστε να αισθάνεται πλήρης. Το σημαντικό είναι να διατηρούνται οι ισορροπίες ανάμεσα στην εργασία και την οικογένεια και να μη μεταφέρουμε, όσο είναι εφικτό, την ένταση και την κούραση της ημέρας στο σπίτι. Προσωπικά δεν αντιμετώπισα ποτέ το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια», αφού δεν θα μπορούσα να σκεφτώ τη ζωή μου αν έλειπε άτι από τα δύο. Φυσικά, προτεραιότητά μου είναι η οικογένειά μου και οι άνθρωποι που με αγαπούν γιατί αυτοί με στηρίζουν και είναι η δύναμή μου.

Είστε μια γυναίκα που φροντίζει την εικόνα και το στυλ της. Πώς εξοικονομείτε καθημερινά χρόνο για να περιποιείστε τον εαυτό σας, χωρίς να παραμελείτε τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις;

Με πολύ λίγες ώρες ύπνου σίγουρα. Θεωρώ πολύ σημαντική τη φροντίδα του εαυτού μας, όχι τόσο για την εικόνα που θέλουμε να προβάλουμε, αλλά επειδή αποτελεί μια ένδειξη αγάπης προς εμάς τις ίδιες, που μπορεί να αλλάξει όλη τη διάθεσή μας. Αυτό, εξάλλου, μου έμαθε και η μητέρα μου, που την είχα πάντα πρότυπο γυναίκας.

Ένα τυπικό 24ωρο για εσάς πώς ξεκινάει, τι περιλαμβάνει και πώς ολοκληρώνεται;

Ας προσπεράσουμε το πόσες ώρες την ημέρα εργάζομαι συνήθως, διότι έχω πάψει πια να μετράω. Δεν τρώω πρωινό, αυτά γίνονται μόνο στις διακοπές! Το τρέξιμο αρχίζει από νωρίς με δικαστήρια, συνεργασίες σε υπουργεία, εργατικές διαφορές κ.λπ. μέχρι το μεσημέρι που ξεκινάνε τα επαγγελματικά ραντεβού έως αργά το απόγευμα. Το κλείσιμο της ημέρας αφιερώνεται πάντα στην οικογένεια και τους φίλους μου.

Πώς είχατε πάρει την απόφαση να συμμετάσχετε στις Ευρωεκλογές το 2019;

Δεν ξέρω πώς συνέβη, αλλά από το Δημοτικό συμμετείχα σε όλα τα μαθητικά συμβούλια μέχρι και το Λύκειο, όπου ήμουν πρόεδρος του 15μελούς. Πιστεύω ότι όταν ασκείς το λειτούργημα του δικηγόρου οφείλεις να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά προς την κοινωνία, ειδικά στο αντικείμενο που έχω επιλέξει. Οι πολιτικές επιλογές επηρεάζουν τον νόμο και η μελέτη και η ερμηνεία του νόμου είναι η δουλειά μας. Η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές προέκυψε καταρχάς από τη συνειδητοποίηση ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και οι απόψεις που εκφράζουμε ως χώρα επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή μας ζωή και, φυσικά, από την ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων και, κυρίως, των πιο αδύναμων.

Η πολιτική και η ενασχόληση με τα κοινά εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις βλέψεις σας;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν σταματάει ποτέ. Η πολιτική επηρεάζει αναπόφευκτα τη ζωή μας σε όλες τις εκφάνσεις της. Με χαροποιεί ιδιαίτερα που η νεότερη γενιά ασχολείται ξανά με ενδιαφέρον με τα πολιτικά δρώμενα, έχοντας πιο καθαρή και ειλικρινή προσέγγιση. Ζούμε σε μια χώρα όπου τα πολιτικά λάθη δεκαετιών έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε μια πραγματικότητα δυσλειτουργική με πολλές αρνητικές συνέπειες στη ζωή μας. Εννοείται ότι θέλω να παραμένω αισιόδοξη και πιστεύω ότι ο διάλογος, η συνεργασία και η σκληρή δουλειά μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Ποια είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που σας έχουν δώσει και την ακολουθείτε πλέον πάντα;

Ο μπαμπάς μου μου έλεγε πάντα ότι δεν παραιτούμαστε ποτέ από τους στόχους μας, όσες δυσκολίες και να συναντήσουμε στον δρόμο για την κατάκτησή τους, και αυτή τη συμβουλή την ακολουθώ πιστά και την επαναλαμβάνω και στον γιο μου. Ακόμη και αν κάποιες στιγμές αισθανθούμε αδυναμία ή απογοήτευση λόγω των εμποδίων που μπορεί να προκύψουν, η επιμονή και υπομονή μας τις περισσότερες φορές θα τα κάμψουν και θα καταφέρουμε αυτό που επιδιώκουμε, αρκεί να το επιθυμούμε πολύ.